sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Marokkolainen lammaspata

Mausteinen ruoka, olipa se sitten intialaista, marokkolaista tai etiopialaista, on aina ollut lähellä sydäntäni (siis siitä hetkestä lähtien, kun sain sellaista maistaa ensimmäistä kertaa elämässäni). Tämä lammastagine oli kuitenkin ensimmäinen kokeiluni marokkolaisen ruoan saralla. Ekalla kerralla tuli napakymppi, lopputulos oli taivaallisen hyvää. Taginepataa minulla ei (vielä) ole mutta hyvin tämä onnistui valurautapadassakin.

n. 600 g lampaan lihaa (itse käytin paahtopaistia, jonka kuutioin)
4 rkl    öljyä
2 tl     korianterin siemeniä
2 tl     kuminan siemeniä
1-2 tl   inkivääriä (voi tietenkn korvata tuoreella inkiväärillä)
1-2 tl   chilijauhetta
ripaus   suolaa
ripaus   valkopippuria
2 dl     vettä + vasikanfondia
2 rkl    sitruunamehua
1,5 tl   paprikajauhetta
2        tomaattia
1        munakoiso 
1 rkl    hunajaa
1 tai 2  keltasipulia
2-4      valkosipulinkynttä
2 rkl    vehnäjauhoja
3 rkl    tomaattimurskaa tai pyrettä
100 g    kuivattuja hedelmiä
100 g    kuorittuja manteleita
         tuoretta silputtua korianteria pinnalle

Jos käytät lampaan paistia, poista lihoista rasva. Leikkaa lampaan liha kuutioiksi. Jauha korianteri ja kumina morttelissa, lisää inkivääri, chili, ripaus suolaa ja valkopippuri. Pyörittele lihat kuivamausteissa ja anna maustua kelmulla tai kannella peitetyssä astiassa noin vuorokausi.
Viipaloi valkosipulin kynnet ja sipuli. Kuutioi munakoiso.
Ruskista munakoiso ja sipulit oliiviöljyssä kahdessa erässä paistinpannulla. 
Ruskista mausteiset lihakuutiot valurautapadassa. Lisää vehnäjauhot, vesi, fondi, sitruunamehu, paprikajauhe sekä tomaattimurska tai pyre.Hauduta pataa kannen alla miedolla lämmöllä puolisentoista tuntia. 
Loppuvaiheessa lisää pataan tomaatit, munakoiso, sipulit sekä kuivahedelmät ja mantelit. Hauduta vielä puolituntia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa sekä pippuria. Viimeistele pata hienonnetulla tuoreella korianterilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti